Hrvatski premijeri – osobno

Hrvatski premijeri – osobno

Hrvatski premijeri osobno naslov je nove dokumentarne serije koja gledatelje očekuje u jesenskoj programskoj shemi Hrvatske radiotelevizije (HRT), a počinje se prikazivati večeras na Prvome programu Hrvatske televizije (HRT – HTV 1) s početkom u 21.00. Dokumentarna serija donosi prikaz političkoga djelovanja i osobnoga života hrvatskih premijera od proglašenja samostalnosti Republike Hrvatske do danas, među kojima su Stjepan Mesić, Josip Manolić, Franjo Gregurić, Nikica Valentić, Hrvoje Šarinić i drugi. Riječ je o ljudima koji su obilježili hrvatsku politiku i društvo u prošla tri desetljeća, pa i u dužemu razdoblju.

U televizijskoj dokumentarnoj seriji, pored glavnih likova pojedinoga nastavka, govorit će i tridesetak važnih sudionika hrvatskoga političkog života, svjedoka vremena među kojima su Vladimir Šeks, Luka Bebić, Ivić Pašalić, Zdravko Tomac, Andrija Hebrang, Davor Štern, Mladen Vedriš i drugi, stranih državnika među kojima su Milan Kučan, Borut Pahor i Borislav Jović, a upotrijebljena je i bogata fotografska arhiva i videoarhiva. U tridesetak intervjua sa svjedocima novije hrvatske povijesti, od kojih su mnogi bili u samome vrhu politike, mogu se sagledavati i pojedina politička razdoblja.

U nastavcima posvećenima Josipu Manoliću i Stjepanu Mesiću dragocjena su njihova svjedočenja o hrvatskome proljeću ili nastanku antifašističkoga pokreta u Republici Hrvatskoj te o prijeporima koje je nosila vlast nakon 1945. godine, a koja i danas izazivaju burne polemike i podjele u društvu.

U petome nastavku oslikana su dva predsjednika Vlade Republike Hrvatske, Hrvoje Šarinić i Zlatko Mateša, zbog toga što je Šarinić u razdoblju Matešine vlade, kao predstojnik ureda predsjednika Republike Hrvatske dr. Franje Tuđmana, napustio aktivnu politiku. Tijekom snimanja dokumentarne serije Hrvoje Šarinić zbog teške bolesti nije mogao komunicirati s javnošću, a nedavno je i preminuo. Ivo Sanader, iako pozvan, odbio je govoriti u dokumentarnoj seriji.

Pojedini nastavci serije kronološki prate razvoj hrvatske demokracije te stranačke, gospodarske i medijske scene. „Osnivanje HDZ-a, rušenje jednostranačja, nastanak nove hrvatske ljevice, igre prijestolja, zakulisni obračuni političkih struja zbog utjecaja na ključne državne odluke te rat lobija u privatizaciji neke su od teme dokumentarne serije Hrvatski premijeri osobno.

Serija je i prilika da se javnost upozna s privatnim i obiteljskim portretima ljudi koji su uz predsjednika Franju Tuđmana oblikovali državnu politiku tranzicijskih devedesetih godina i Republiku Hrvatsku uveli u tržišni kapitalizam. Zanimljive su osobne ispovijedi koje su neke od predsjednika Vlade Republike Hrvatske natjerale da se prisjete najtežih životnih trenutaka, obiteljskih stradanja i privatnih drama, a koje su u mnogočemu utjecale na njihov kasniji politički razvoj”, naglašava scenarist i redatelj dokumentarne serije Hrvatski premijeri osobno Gordan Malić.

„Serija u svakome nastavku donosi zanimljive, manje poznate ili potpuno nepoznate pojedinosti iz hrvatskoga političkog života, odnosima i događajima u hrvatskome političkom vrhu, političkim borbama i zavjerama, ali i načinu djelovanja hrvatskih institucija u razdoblju od proglašenja hrvatske samostalnosti, Domovinskoga rata, razdoblju nakon 2000. godine do prijma Republike Hrvatske u Europsku uniju. Na poseban se način obrađuje razdoblje i odnos pojedinih predsjednika Vlade Republike Hrvatske s prvim hrvatskim predsjednikom dr. Franjom Tuđmanom”, ističe urednik serije Hrvatski premijeri osobno Željko Rogošić.

Dokumentarnu seriju Hrvatski premijeri osobno za Hrvatsku radioteleviziju (HRT) proizvela je produkcijska tvrtka MissArt iz Zagreba. Autor je, scenarist i redatelj Gordan Malić, producent Dominik Galić, autor glazbe Tomislav Babić, a urednik Željko Rogošić.

Dokumentarna serija Hrvatski premijeri osobno prikazivat će se u udarnome večernjem terminu ponedjeljkom na Prvome programu Hrvatske televizije (HRT – HTV 1) s početkom u 21.00, a bit će dostupna i putem mobilnih uređaja, tableta i računala s pomoću multimedijske usluge HRTi.